پودمان-خوراک-هفتم
-
موضوع صنایع خوراکی چیست؟
- ص ۱۳۸
موضوع آن،
- تبدیل،
- آماده سازی،
- و نگهداری
مواد خوراکی است.
-
آیا مواد خوراکی کپک زده قابل مصرف هستند؟
- ص 139
خیر. مواد خوراکی کپک زده، به ویژه میوه ها و سبزی ها، نباید مصرف شوند.کپک های موجود در مواد خوراکی سم هایی ترشح می کنند که میتواند باعث سرطان شود. از آنجایی که اين سم، به عمق مادهٔ خوراکی نفوذ می کند، باید همۀ مادهٔ خوراکی کپک زده دور ریخته شود. جدا کردن بخش کپک زده یا شستن یک مادهٔ خوراکی کپک زده و خوردن باقی ماندهٔ آن بهداشتی نیست.
-
آیا پیش از خوردن شیر، باید آن را گرم کرد؟
- ص ۱۴۱
اگر شیر، پاستوریزه یا استریلیزه باشد نیازی به گرم کردن ندارد، زیرا با گرم کردن، برخی از مواد خود را از دست می دهد. ولی افرادی که دوست دارند برای ناشتایی شیر گرم بخورند باید شیر را با دمای کم گرم کنند و اگر شير پاستوريزه در دسترس نیست و شما به ناچار شير خام را برای ناشتایی گرم میکنید، پس از جوش آمدن شیر، آن را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقيقه در دمای جوش نگه دارید.
-
سفره آرایی به چه دلیل انجام میشود؟
- ص ۱۴۲
سفره آرایی میز ناشتایی، ناهار و شام، افزون بر اینکه سلیقه و هنر شما را نشان می دهد، اشتهای خانواده را زیاد و خوراک آماده شده را دلپذیرتر میکند و خانواده از خوراک و زیبایی سفره بیشتر لذت میبرند
-
تخمیر چیست؟
- ص ۱۴۳
تبديل شير به پنير، شیر به ماست و انگور به سرکه با فرایند تخمیر انجام می شود. در این روش میکروب های مفید رشد میکنند و از رشد میکروب های بیماری زا جلوگیری می شود. در این صورت ماندگاری مادهٔ خوراکی افزایش مییابد و هم طعم و مزهٔ بهتری در مادهٔ خوراکی ایجاد می شود.
-
چرا کشک را میکروب زدایی میکنیم و این کار چگونه انجام میشود؟
- ص ۱۴۴
کشک مايع را، حتی اگر پاستوريزه باشد، پیش از مصرف با اضافه کردن مقداری آب به مدت ۱۵ تا ۲۵ دقيقه بجوشانيد؛ زیرا میکروبهای خطرناک در کشک باز، میتوانند باعث مسموميت و مرگ شوند.
-
مراحل شستن و میکروب زدایی میوهها و سبزیجات را بنویسید.
- ص ۱۴۴
- سبزی را پاک کنید
- برای گرفتن گل و لای سبزی، آنها را در ظرف مناسبی بریزید و با آب پر کنید و سبزیها را به شدت در آب تکان دهید.
- سبزیها را از آب خارج کنید و داخل آبکش بریزید و این کار را دوباره انجام دهید تا گل و لای آن پاک شود.
- برای از بین بردن تخم انگل ها باید دوباره سبزی ها را در یک ظرف مناسب پر از آب بگذارید و به ازای هر لیتر آب 1 تا 3 قطره مایع ظرفشویی در آن بریزید. سپس با دست به هم بزنید تا تمام سبزی در کف حاصل از مایع ظرفشویی قرار گیرد. بعد از 5 دقیقه سبزیها را از ظرف خارج کنید و در آبکش بریزید و به خوبی با آب سالم آبکشی کنيد.
- برای از بین بردن میکروب ها باید سبزیهای شسته شده را در محلول پرکلرین میکروب زدایی کنید. برای این کار میتوانید راهنمای کاربرد محلول پرکلرین (گرد کلر) را از روی برچسب آن، به کار ببرید.
- پس از ضدعفونی کردن باید سبزیها را از محلول درآورید و با آب سالم به خوبی بشویید.
- برای شستن و میکروب زدایی کاهو، کلم پیچ و ... باید نخست برگهای آن را از هم جدا کنید.
-
میکروب زدایی قوطیهای کنسرو چگونه انجام میشود؟
- ص ۱۴۴
ممکن است داخل قوطیهاى کنسرو سبزی، گوشت و ... میکروبهای کشنده ای وجود داشته باشند؛ بنابراین باید پیش از باز کردن کنسرو آن را در آب بجوشانید. برای این کار، قوطی کنسرو را به مدت 20 دقیقه در آب در حال جوشیدن قرار دهید. توجه کنید که آب کاملاً روی قوطی کنسرو را پوشانده باشد.
-
در نگهداری مواد غذایی کنسرو شده، چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
- ص۱۴۴
میکروبهای درون قوطی کنسرو، در محیط های مرطوب و در نبود هوا رشد میکند؛ بنابراین از نگهداری قوطی کنسرو در یخچال و محیط های مرطوب خودداری کنید؛ زیرا رطوبت موجود در یخچال موجب زنگ زدگی، آلودگی میکروبی و فساد باکتریایی در کنسرو میشود. ماندهٔ مواد خوراکی کنسرو باز شده را در ظرف شیشه ای درپوشدار و در یخچال نگهداری کنید.
-
- بهترين راه برای رفع انجماد مواد خوراکی چیست؟
- ص ۱۴۵
- بهترين راه برای رفع انجماد مواد خوراکی گذاشتن آنها در يخچال است.
-
چند نوع روغن مایع خوراکی وجود دارد و چگونه باید از آنها استفاده کرد؟
- ص۱۴۵
دو نوع روغن مایع معمولی و ویژهٔ سرخ کردنی در آشپزی خانگی کاربرد دارد. روغن مایع معمولی برای پخت و سالاد و روغن سرخ کردنی تنها برای سرخ کردن به کار برده می شود. از روغن سرخ کردنی می توان 2 تا 3 بار، آن هم در طول یک روز، استفاده کرد و پس از آن باید روغن باقی مانده را دور ریخت.
-
در صورت آتش گرفتن روغن ماهیتابه، چه باید کرد؟
- ص 147
خیلی از آتش سوزیها هنگام سرخ کردن خوراکی ها اتفاق می افتد. اگر محتويات ماهیتابه روی اجاق آتش گرفت، نباید روی آن آب بریزید. نخست اجاق را خاموش کنید، سپس در آن را ببندید یا پارچه يا حولهای خيس روی ماهيتابه بيندازيد و صبر کنيد تا سرد و خاموش شود.
-
روشهای نگهداری مواد غذایی را بنویسید.
- ص 147
مواد خوراکی به وسیلهٔ حرارت دهی، سرد کردن، خشک نمودن، نمک سود کردن، اسیدی کردن، جداسازی اکسیژن، کنسرو کردن، تخمیر، افزودن نگهدارندههای مختلف و غیره نگهداری می شود و اغلب از این روشها به صورت ترکیبی با یکدیگر استفاده می شود.
-
مواد غذایی مخصوص هر طبقهی یخچال را بنویسید.
- ص 148
لبنیات را در طبقه های بالایی یخچال و تخم مرغ ها را در طبقه میانی و سبزی و میوه را در طبقه های پایین یخچال قرار میدهند.
-
گرمترین بخش یخچال کجاست و چه موادی را باید آنجا نگهداری کرد؟
- ص 148
گرمترین بخش یخچال بخش درونی درِ یخچال است. مواد خوراکی فاسد نشدنی مانند آبليمو، سسها و نوشيدنیها را می توان در این بخش نگهداری کرد.
-
مواد غذایی مخصوص هر طبقهی فریزر را بنویسید.
- ص148
گوشتها و میگو را بايد در طبقات بالا و سبزیها، نان و ... را در طبقات پایینتر فریزر نگهداری کرد.
-
دلیل خشک کردن سبزیها و میوهها چیست؟
- ص 148
فساد اغلب مواد خوراکی بیشتر به علت فعالیت میکروبها و آنزیم های موجود در مواد خوراکی است. خشك كردن باعث كم شدن فعاليت میکروبها و آنزیمهای موجود در مواد خوراکی می شود.
-
تفاوت خشک کردن سبزی در سایه و آفتاب را بنویسید.
- ص149
بهترین روش برای خشک کردن سبزی، خشک کردن آن ها در سایه است. ولی باید دقت کنید که سبزیها روی هم قرار نگیرند زیرا این کار باعث پوسیدگی یا کپک زدن آنها می شود. اگر سبزی ها را در نور آفتاب خشک کنید، علاوه بر آن که رنگ آنها تغییر می کند، مقدار زیادی از ویتامین های خود را نیز از دست می دهند.
-
خوردن میان وعدههای کم ارزش، چه زیانی دارد؟
- ص149
خوردن میان وعده های کم ارزش نه تنها مواد مورد نیاز بدن را برآورده نمیسازند، بلكه با داشتن رنگ های مصنوعی، شیرین کنندههای مصنوعی، مواد نگهدارندهٔ شیمیایی، اسانسها و روغنهای زیانآور موجب کم خوری و برخی بيماریها می شوند.
-
هنگام خرید حبوبات، چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
- ص153
حبوبات باید تازه و سالم، بدون بوی ناخوشایند و بدون آفت زنده باشد. از پذیرش هرگونه حبوبات آلوده به آفات، مواد خارجی، مواد سمی و فاسد شده یا ناخالص خودداری کنید